Centrul Informațional Agricol +373 22 50 20 20
Linia anticorupție +373 22 23 23 94

Etichetele de pe produsele alimentare vor conține informații mai detaliate



24 iunie 2017

Eticheta produselor alimentare destinate comercializării vor fi completate cu noi informații. Un proiect de lege în acest sens a fost votată la 23 iunie curent, în prima lectură de către deputați.

Proiectul de lege privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare defineşte principiile, cerinţele şi responsabilităţile generale care reglementează informaţiile referitoare la produsele alimentare, în special etichetarea produselor alimentare. Acesta stabileşte bazele legale pentru asigurarea unui înalt nivel de protecţie a consumatorului în domeniul informaţiilor referitoare la produsele alimentare, luând în considerare diferenţele de percepţie ale consumatorilor şi nevoia acestora de informaţii, asigurând în acelaşi timp buna funcţionare a pieţei interne.

Proiectul de lege prenotat îşi propune de a apăra interesele legitime ale consumatorilor şi de a promova fabricarea şi plasarea pe piaţă a produselor alimentare de calitate.

Mențiunile indicate pe etichete trebuie să asigure informații corespunzătoare privind produsele alimentare destinate consumului uman. De asemenea, prezentul proiect obligă etichetarea produselor alimentare de o manieră clară şi lizibilă pe înţelesul consumatorului.

Rezultatele scontate ca urmare a implementării proiectului de Lege prenotat vor fi interzicerea utilizării informațiilor care ar induce consumatorul în eroare, în special în ceea ce privește caracteristicile produselor alimentare, efectele sau proprietățile produselor alimentare sau atribuirea de virtuți medicinale produselor alimentare.

Impactul estimat al proiectului constă în faptul că va fi creat unui cadru legislativ univoc şi coerent privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, se va realiza conformarea la regulile de etichetare echivalente celor comunitare a produselor alimentare autohtone și celor importate, și se vor responsabiliza operatorii din businessul alimentar privind prezentarea informației despre produsele alimentare plasate pe piață.

Necesitatea elaborării și adoptării proiectului de Lege menționat, reiese din realizarea angajamentelor Republicii Moldova în urma semnării Acordului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană, ce urmează a fi implementate în perioada anilor 2014-2016.

Serviciul de informare și comunicare cu mass-media