Conform datelor prealabile suprafaţa plantaţiilor viticole în toate categoriile de gospodării, inclusiv şi cele auxiliare ale populaţiei, la începutul anului 2017, constituia 135,1 mii ha, din ele pe rod 128,7 mii ha.
În baza analizei rezultatelor obţinute şi tendinţelor înregistrate în ultimii ani, pronosticul producţiei globale de struguri pentru anul curent este la nivel de 620 mii tone, inclusiv de soiuri pentru masă - 110 mii tone.
În gospodăriile producţie marfă (CAP, SA, SRL, GŢ) suprafaţa viilor se estimează la cca 87,3 mii ha, din care pe rod – cca 81,5 mii ha. Producătorii mici de struguri (GŢ, P/F) gestionează peste 60 la sută din suprafaţa menţionată.
În categoria respectivă de gospodării se preconizează obţinerea unei producţii globale de struguri de cca 410 mii tone, inclusiv de soiuri pentru masă – 90,0 mii tone , soiuri europene pentru vin – 280 mii tone, soiuri de tip „Isabella” – 30 mii tone.
La procesare vor fi direcţionaţi cca 300 mii tone de struguri ( 280 mii tone de soiuri europene şi cca 20 mii tone de soiuri de tip „Isabella”).
Condiţiile climatice, înregistrate pînă în prezent, în fond, sunt favorabile pentru creşterea şi fructificarea viţei de vie. Totodată, suma temperaturilor active pentru dezvoltarea viţei de vie este mai mică ca anul precedent, fiind atestată o întîrziere a fazei de creştere a boabelor de cca o săptămînă. În cazul cînd, în următoarele 3-4 sâptămîni vor fi temperaturi mai înalte de 300 C, această întrîrziere va fi depăşită şi recoltarea soiurilor de struguri pentru masă timpurii va începe în prima decadă a lunii august.
Starea fitosanitară a plantaţiilor viticole, în ansamblu, este normală, nefiind constatate cazuri de afectare de principalele boli criptogamice ( mana şi făinarea), deşi condiţiile pentru dezvoltarea acestora au fost destul de favorabile. Reieşind din condiţiile înregistrate, gospodăriile viticole au efectuat deja cîte 5 tratamente chimice contra bolilor. În raport cu anul precedent, în anul curent va fi necesară efectuarea, cu cel puţin, a două tratamente suplimentare.
În scopul întreprinderii acţiunilor de rigoare în vederea organizării recoltării strugurilor în condiţiile anului curent, Ministerul a solicitat direcţiilor raionale agricultură şi alimentaţiei prezentarea informaţiei privind pronosticul producţiei globale de struguri sub aspect teritorial-administrativ. De asemenea, a fost solicitate şi unităţile vinicole să ofere informaţie referitor la intenţiile de procesare a strugurilor de soiuri pentru vin.
Problemele ce ţin de situaţia în sectorul vitivinicol şi acţiunile ce se impun în vederea achiziţionării strugurilor pentru vin în condiţiile anului curent vor fi puse în discuţie la şedinţa ordinară a Consiliului pe filiera de produse „ Struguri şi produse procesate”, care va fi convocată pîna la finele lunii iulie.
Şef al Direcţiei politici şi
reglementări în sectorul vitivinicol Liliana Dascaliuc