Centrul Informațional Agricol +373 22 50 20 20
Linia anticorupție +373 22 23 23 94

A fost organizată cea de-a 29-a ediție a Expoziției Internaționale „AGRO-2017În perioada 7-10 iunie 2017, la Kiev, sub patronajul Ministerului Politicilor Agrare și Alimentelor al Ucrainei a fost organizată cea de-a 29-a ediție a Expoziției Internaționale Agroalimentare „AGRO-2017”. Expoziția a fost inaugurată de către Prim-ministrul Ucrainei, Vladimir Groisman, vicepreședintele Comitetului privind politici agrare și relații cadastrale, Alexandr Bakumenko și Prim-viceministru al politicilor agrare și alimentelor Maxim Matîniuk. La eveniment au fost invitați și reprezentanții corpului diplomatic acreditat în Ucraina.

În cadrul inaugurării expoziției, Prim-ministrul Groisman a evidențiat importanța sectorului agroindustrial în formarea calității vieții cetățenilor și dezvoltării macroeconomice a Ucrainei. Totodată, a fost menționat că prioritar este ca fiecare întreprindere agroindustrială din Ucraina să prelucreze materia primă agricolă și să producă marfă competitivă.

La fel, în cadrul panelelor de discuții, reprezentanții mediului agricol au accentuat asupra faptului că Ucraina este printre liderii mondiali exportatori de produse agricole, în special de porumb, grâu, ulei din floarea-soarelui, etc. În perioada ianuarie-mai 2017 exportul de porumb constituind 11, 86 mln. tone (1,85 mlrd USD, în comparație pentru 2016 această cifră a constituit 2,65 mlrd. USD), principalii importatori al porumbului ucrainean fiind Egipt – 2,14 mln. tone, Olanda – 1,48 mln. tone și Spania – 1,34 mln. tone.

În cadrul prezentărilor efectuate, viceministrul politicilor agrare și alimentelor din Ucraina, Olga Trofimțeva a subliniat importanța conceptului de dezvoltare a sectorului, în formatul 3D, care reprezintă diversificarea pe trei dimensiuni: segmentul structurii mărfurilor, piețele de desfacere și agenții economici cu atragerea mediului de afaceri mic și mijlociu.

În cadrul Expoziției „AGRO-2017” au fost prezente cu standuri toate regiunile Ucrainei, precum și alte țări: Belarus, Cehia, Canada, Germania, Polonia, Slovenia ș.a. Companiile s-au expus cu noile inovații a tehnicii agricole și produsele alimentare. Paralel cu evenimentul de bază au fost organizate și expoziții specializate, precum ЕкспоАгроТех, ЕквиСвит, Agrochimia, Animal Ex, Transport Agro și Logistica, Agro Build-Expo și Hi-Tech Agro, Biocombustibil, Organic, FishExpo ș.a. De asemenea, pentru prima dată a fost organizată expoziția specializată „ECO  HOUSE” și „Fermierul Modern”.

În contextul celor expuse mai sus, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare anunță posibilitatea ca Republica Moldova în anul 2018 (ediție jubiliară) să participe atât cu prezentarea potențialului agricol al țării, cât și în scopul stabilirii unor contacte reale cu semnarea contractelor în perspectivă, luând în considerare faptul că Expoziția „AGRO”” este un eveniment de amploare internațională.

Serviciul de informare și comunicare cu mass-media