Centrul Informațional Agricol +373 22 50 20 20
Linia anticorupție +373 22 23 23 94

Specialiștii ministerului au participat la seminarul „Tehnologii moderne de cultivare a cepei de toamnă”4 iulie 2017

Colaboratorii Direcției Politici de producție, procesare și reglementări de calitate  din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au participat la seminarul „Tehnologii moderne de cultivare a cepei de toamnă de soiul Coreon 1” , organizat pe unul din câmpurile extravilanului orașului Criuleni, de către compania agricolă din Coreea de Sud ICS „Choise Farm” SRL și Ambasada Republicii Coreea de Sud, acreditată în Moldova cu sediul la Kiev, în cooperare cu Administrația raionului Criuleni.

La eveniment au participat un șir de diplomați și colaboratori ai Ambasadei Republicii Coreea, acreditată în Republica Moldova cu sediul la Kiev, în frunte cu Excelența Sa, Ambasadorul Lee Yang-goo, un grup de fermieri din Ucraina, fermieri autohtoni, reprezentanți ai administrației raionului Criuleni, inclusiv, președintele raionului, reprezentanți ai Comisiei de Stat pentru Testarea Soiurilor de Plante, ANSA, Federației Naționale a Fermierilor din Moldova, specialist de la compania coreeană.

Reprezentanții companiei „Choise Farm” au relatat despre intențiile de creare a unui cluster agricol în baza producătorilor din Ucraina, Moldova și România de cultivare a legumelor de înaltă calitate, în special a cepei și promovarea produsului pe piața Uniunii Europene. În acest scop, pe lotul demonstrativ al companiei a fost aplicată și demonstrată tehnologia modernă de cultivare a cepei de toamnă, varietatea Coreon 1, creat de specialiștii companiei SeedOn, care dovedește calități deosebite: rezistență la ger de pînă la -300C, rezistență la înghețuri de primăvara, păstrare îndelungată etc.

Implementarea acestor tehnologii va permite o reducere a utilizării brațelor de muncă de până la 90% cu păstrarea eficienței și calității – un lucru actual și foarte important pentru Moldova.

În cadrul dezbaterilor la temă, Vasile Șarban, șef interimar, Direcția Politici de producție, procesare și reglementări de calitate a subliniat importanța colaborării fermierilor și instituțiilor de stat din țara noastră cu partenerii coreeni, în scopul modernizării agriculturii, colaborării pe direcția penetrării piețelor noi și consolidării pozițiilor pe piețele tradiționale, colaborării pe domeniul cercetării și inovației. De asemenea,  a dat asigurări în continuarea conlucrării Direcției din cadrul Ministerului Agriculturii cu partenerii din Coreea.

Serviciul de informare și comunicare cu mass-media