Centrul Informațional Agricol +373 22 50 20 20
Linia anticorupție +373 22 23 23 94

Start seminarelor de instruire pentru producătorii agricoli solicitanți de subvenții



4 august 2017

Federația Națională a Agricultorilor din Moldova AGROinform a demarat seminarele de consultanță și formare a producătorilor agricoli în cadrul Măsurii 5 din Regulamentul privind condițiile, ordinea și procedura de acordare a mijloacelor Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. 

Circa 20 de producători agricoli, specializați în horticultură, participă în perioada 3-5 august 2017 în cadrul instruirii „Stimularea investițiilor pentru înființarea și modernizarea plantațiilor multianuale, inclusiv a plantațiilor viticole și a plantațiilor pomicole” (submăsura 1.2), organizate de Federația Națională a Agricultorilor din Moldova AGROinform. 

Prezent la deschiderea primului seminar de instruire a producătorilor agricoli, în cadrul Măsurii 5 din Regulamentul privind condițiile, ordinea și procedura de acordare a mijloacelor Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, viceministrul Agriculturii, Iurie Ușurelu a venit cu un cuvânt de salut pentru participanți. Viceministrul a menționat instruirea  producătorilor agricoli drept o necesitate de dezvoltare profesională și de acumulare a cunoștințelor necesare pentru a dezvolta o agricultură performantă. 

Dintotdeauna am pus în prim-plan ca valoare agricultura bazată pe știință. Mai mult, consider că în agricultura modernă, rezultatul este direct proporțional cu capacitatea producătorului agricol de a asimila ultimele realizări științifice în domeniu și doar informarea corectă duce la rezultate palpabile”

Pe parcursul a trei zile, participanții vor beneficia de lecții teoretice, dar și de instruiri practice, care le vor permite să-și formeze și să exerseze competențe necesare în domeniul dezvoltării și administrării eficiente a afacerilor horticole.  În calitate de formatori, în cadrul acestui seminar, au fost invitați experți în domeniu, care, în cadrul modulelor de instruire, vor aborda particularitățile ce țin de înființarea și îngrijirea plantațiilor de viță de vie precum și a plantațiilor horticole (specii sâmburoase, sămânțoase și arbuști fructiferi). De asemenea, vor fi studiate aspecte privind managementul și administrarea eficientă afacerilor horticole, bugetarea activităților și planificarea costurilor de producere,  argumentarea investițiilor în sector  și recuperarea lor.

Vicedirectorul Federației Naționale a Agricultorilor din Moldova AGROinform, Iurie Hurmuzachi a menționat următoarele: În cadrul acestor instruiri va fi pus accentul pe prevederile măsurilor și ale submăsurilor respective (în cazul dat – submăsura 1.2), mai punem accent pe inovații și aplicarea tehnologiilor noi, care urmează să aducă o valoare adăugată, dar și pe practica obținută în domeniu. Pentru aceste seminare de instruire au fost selectați unii dintre cei mai buni instructori pe domenii de măsuri, care nu sunt doar teoreticieni, ci au o vastă experiență și în practică, experiență de aplicări în teritoriu, în loturi demonstrative, pepiniere, în cadrul stagiunilor peste hotare. Astfel,  îmbinăm teoria cu practica în așa fel, încât instruirile să fie de un real folos pentru participanți.  Văzând interesul producătorilor agricoli pentru instruire, pentru acumularea cunoștințelor, sunt ferm convins de faptul că ulterior, numărul participanților la aceste seminare va crește”. 

Și producătorii agricoli au apreciat înalt nivelul la care a fost organizat seminarul. 

Astfel de instruiri aduc o claritate privind corectitudinea înființării plantațiilor -  am mai împrospătat în minte unele proceduri de prelucrare a terenului, de aplicare a fertilizanților, de formare a coroanei pomilor, deci este o instruire binevenită, care ne permite să ne împărtășim experiența noastră, problemele, realizările, să vedem mai multe idei și posibilități de dezvoltare. Această instruire nu este o lecție la școală – este  o discuție interactivă, unde mai avem și posibilitatea de a ne  împărtăși experiența cu alți participanți. Important este și faptul că vom primi acel certificat, în baza căruia vor fi alocate subvențiile pentru înființarea livezilor. De asemenea, am fost plăcut surprinși de vizita viceministrului, care ne-a mai răspuns și la unele întrebări”, a spus Nicolae Jelamschi, producător agricol din raionul Rezina.

Cursurile sunt foarte interesante, foarte constructive. Eu personal am cules foarte multă informație pe care nu o știam. Informația este de prim ajutor. Urmează ca la finalul cursurilor să obținem un certificat de instruire care ne va ajuta la dosarul pentru subvenții ca să ne recuperăm cumva banii investiți în plantațiile actuale”, a menționat Valentina Rusulencu, participantă la seminar. 

În context, vă informăm că procedura de înregistrare a producătorilor agricoli pentru participarea în cadrul instruirilor continuă, iar cei interesați, sunt îndemnați să apeleze la oficiul central AGROinform, la numărul de telefon (022) 23 56 98  sau la Organizațiile Regionale ale Federației Naționale a Agricultorilor din Moldova.  În urma participării la seminarele de instruire, solicitanților de subvenții le vor fi eliberate certificate ce atestă participarea la curs, conform cerințelor Regulamentului privind condițiile, ordinea și procedura de acordare a mijloacelor fondului național. 

Serviciul de informare și comunicare cu mass-media