Centrul Informațional Agricol +373 22 50 20 20
Linia anticorupție +373 22 23 23 94

Ministerul Agriculturii a lansat consultările publice pe marginea proiectul Regulamentului de subvenționare



30 martie 2017

Marţi, 28 martie 2017, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a prezentat, în cadrul unor consultări publice regionale, proiectul Regulamentului privind condiţiile, ordinea şi procedura de acordare a mijloacelor Fondului Naţional de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural (în continuare – proiectul Regulamentului de subvenționare).

Consultările au avut loc în regiunile de Nord (în incinta Centrului de Excelenţă în Horticultură şi Tehnologii Agricole din satul Ţaul, raionul Donduşeni) şi Sud (în incinta Colegiului Tehnic Agricol din satul Svetlîi).

La discuţii au participat reprezentanţii asociaţilor producătorilor agricoli, consultanţii organizaţiilor nonguvernamentale, precum şi reprezentanţii direcţiilor raionale Agricultură şi Alimentaţie. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, cu susţinerea Proiectului de asistență tehnică pentru implementarea Programului ENPARD – Moldova.

Proiectul regulamentului de  subvenţionare a fost elaborat pentru următorii 5 ani, în baza prevederilor Legii nr. 276 din 16 decembrie 2016, cu privire la principiile subvenționării în agricultură și dezvoltare rurală şi cu referinţă la bunele practice europene.

Audienţa s-a expus pe marginea subiectului şi au înaintat propuneri pentru îmbunătățirea proiectului, propunerile fiind înregistrate pentru a fi analizate ulterior da către Grupul de lucru al Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare. De notat că, proiectul noului Regulamentului de subvenţionare a inclus recomandările partenerilor europeni, preluate din angajamentele Republicii Moldova prevăzute în Acordul de Finanțare privind implementarea Programului ENPARD – Moldova.

Consultările vor continua vineri, pe 31 martie 2017, în regiunea Centru (Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău) și în incinta Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare (sala de Conferințe, et. 1)unde sunt invitați asociațiile producătorilor agricoli, consultanţii organizaţiilor nonguvernamentale, precum şi mediul privat.

Serviciul de informare și comunicare cu mass-media