Centrul Informațional Agricol +373 22 50 20 20
Linia anticorupție +373 22 23 23 94

La Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a avut loc şedinţa Consiliului pe produs ”Sfecla de zahăr, zahăr şi produse derivate”. La întrunire a participat viceministrul Vasile BUMACOV.




Membrii Consiliului au remarcat  faptul că actuala scumpire a zahărului pe piaţa mondială s-a produs penru prima oară în ultimii 20 de ani. În cursul şedinţei s-a menţionat faptul că într-o singură lună creşterea preţului la zahărul din sfeclă în lume a constituit cca 30 la sută.  Deaceea este important nu doar de a se orienta corect în împrejurările create, dar şi de a profita de acestea în interesul comun al tuturor părţilor – priducătorilor de zahăr şi sfeclă de zahăr, consumatorilor finali ai acestui produs, au menţionat participanţii la această şedinţă. 

Consiliul a luat act de faptul că acţiunile producătorilor de zahăr privind optimizarea preţului la zahăr, fiind îndreptate spre reducerea vînzărilor în raioanele de la hotarul cu Ucraina, permit neadmiterea creşterii deficitului acestui produs pe piaţa din Republica Moldova. Preţul unei tone de zahăr în Ucraina a atins cifra de $1150, iar deficitul – 40%; în Rusia -  $1130  cu un deficit de 35%, iar în Republica Moldova, chiar după majorare, acesta rămîne să fie cel mai mic din regiune -  cca  $1000.

Schimbarea conjuncturii de piaţă influenţează în mod direct asupra veniturilor producătorilor agricoli, deoarece costul sfeclei de zahăr depinde direct de preţul la zahăr. Creşterea preţului la sfecla de zahăr va spori interesul producătorilor agricoli pentru sfeclă, fapt care va conduce la extinderea suprafeţelor plantate cu sfeclă. În legătură cu acest fapt s-a menţionat că sfecla de zahăr are un loc aparte în structura asolamentului din zona de nord a ţării, fiind un factor important al sporirii nivelului agriculturii. 

Membrii Consiliului de produs „Sfeclă de zahăr, zahăr şi produse derivate” au aprobat proiectul de bază al Acordului în domeniul cultivării, procesării şi comercializării sfeclei de zahăr. În document şi-au regăsit toate chestiunile ce au fost puse în discuţii la şedinţă. Varianta finală a acestuia urmează să fie aprobată în timpul cel mai apropiat, după coordonare şi avizare de către toţi participanţii. Opinia finală, de asemenea, va fi expusă de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei care urmează să efectueze o analiză a unui şir de clauze ale acestuia în vederea eliminării unei eventuale influenţe asupra medului competitivităţii în această linie tarifară.

Serviciul de presă